За Ина Асса

"Витаеща в облаците, летяща на балон, невъобразимо рошава, изтънчено нисичка, несравнима ентусиастка и огромна мечтателка!" - това е моят авто портрет.

Ина Асса е възпитана в арт семейството на известния български художник Греди Асса и Жана Дамянова-Асса - философ, културолог и преводач. Завършва едно от най-престижните училища за мода – ESMOD International в Париж. Впоследствие специализира в Central Saint Martin's School of Art & Design в Лондон.

Франция

Ина Асса започва кариерата си във столицата на модата, Париж, в студиото на Paco Rabanne, където създава аксесоари за колекциите на марката под ръководството на Patrick Robinson. След Paco Rabanne, Ина Асса за кратко работи за италианската модна къща за мъжки костюми Francesco Smalto. Тя прави обувките и ботите на втората линия, Smalto By под ръководството на Franck Boclet. Продължава своя творчески път в студиото "Аксесоари" на Givenchy, където рисува ръчно копринени шалове за няколко колекции и създава известни дизайни за марката. След две години се отправя към ново предизвикателство – работи заедно с дизайнера на аксесоари и обувки Sidonie Larizzi, известна като ментор на Christian Louboutin и Laurence Dacade (дизайнер на аксесоарите Chanel). Заедно създават едни от най-рафинираните колекции аксесоари за Elie Saab.

България

След завръщането си от Франция, през 2012 г. Ина Асса е избрана за Главен дизайнер на БНТ. Паралелно с това, научена да работи до късно през нощта, създава част от дрехите на българската марка за дамски облекла „Credo”. Освен класическата колекция, тя прави и своя, по-младежка линия „Mademoiselle Credo by Ina Assa“ в романтично делови стил, ярки цветове, ефирни естествени материи и мирис на френски шик.

Почти във всяка колекция присъстват така типичните за Ина аксесоари, брошките. Нейна авторска брошка, представляваща стилизирана шевица, бе подарена от българската президентска двойка на британската кралица Елизабет II.

От средата на 2013 г. до края на 2017 г. Ина Асса създава и няколко линии бижута от злато и естествени перли за бижутерската къща „Велмар“.

През 2014 г. Ина Асса печели първа награда на конкурса за униформи за служителите на Мтел – Мтелеганс.

Ина Асса е основен сценограф на облеклата на Детската Евровизия в София през ноември 2015 г.

2020 г. Ина Асса получава най-голямата награда за мода в България – „Златна игла“ на Академията за мода за Дизайнер на годината. Тя посвещава наградата си на единствения си син – Александър, роден в края на 2019 г.

2021 г. Ина е удостоена с наградата "Жена на годината" в категория "Дизайнери"

Греди и Ина Асса


Баща и дъщеря или двама летящи на балон

Професор Греди Асса, художник с непримиримо въображение и нестихващ успех в България и чужбина. Един творец с огромно количество произведения, намиращи се в колекционери и световни галерии, сред които са Холокост Музеум във Вашингтон, Берлинският Райхстаг, Доктор Петер Лудвиг в Кьолн, Национална Художествена Галерия в София, Музей за европейско изкуство в Ню Йорк и много други.

„Шипки“, „В почит на Моне“ или „Череши“ са само малка част от произведенията на видния художник. Върху този лек и ефирен шал от 100 % естествена коприна се разпростира цялата прелест и съвършенство на картината. Цветен щрих! Моден аксесоар, отвъд тенденцията! Изискан подарък от находчив приятел или просто квадрат красота в ежедневието?! Този уникат ще ви направи различни!

Гражданин на света

"За мен е истинско удоволствие да се посветя на своята марка Ina Assa™.

С моя нестихващ ентусиазъм за различни идеи и полети, имам огромното желание да внеса нов полъх в модата и да интерпретирам по нов начин изкуството на баща ми, Греди Асса, именно като моден аксесоар."

Един квадрат изкуство.

Красив подарък.

Цветен щрих в сивото ежедневие.

И това е само началото...

Сравнение на продукти